15 juli 2014

Zuiver eten.

Iemand die ik ken volgt een dieet via de site BuzzFeed Food:
"BuzzFeed’s Clean Eating Challenge". Hij vertelde dat kalkoen bij zijn boodschappen zat.
In mijn ogen is het eten van vlees nooit "clean" te noemen. Zijn reactie:
"If by that you mean that eating meat does not correspond to your particular ideology, philosophy, religion, or world view, then I agree. That doesn't mean I subscribe to the same memeplex, though."
Een gezamenlijke vriend vroeg me; "waarom is vlees niet clean?"

Dan gaan mijn eerste gedachten richting de vraag: wat wordt er bedoeld met "clean" en "clean eating". Ik denk dan aan het Nederlandse woord "zuiver" en dus "zuiver eten".
Wanneer is iets zuiver? Dat verschilt per cultuur, inderdaad.
En wat is eten, voeding? Dat verschilt ook per cultuur. 
Maar wat ik interessanter vind is:
Is voeding alleen wat je eet; wat door je mond naar binnen gaat en door je lichaam verwerkt wordt, of is voeding alles wat je tot je neemt? Dus alles wat door je zintuigen naar binnen komt?
Geluid, beeld, geur, smaak, tast, energie?
Wordt je ook gevoed door de muziek die je luistert? De films die je kijkt? De seks die je wel of niet hebt?
In mijn ogen: JA! (volmondig).

Dus als ik nu, terwijl ik dit schrijf, luister naar Bartholo Claveria voed ik mijn ziel, mijn geest, met zijn muziek.  En als ik af en toe een slok water neem, zuiver ik mijn lichaam.



Wat eet ik dan?
Groente, granen, zuivel (van het keurmerk 'Zuiver Zuivel' omdat de boeren die daar bij aangesloten zijn op een zo ethisch verantwoorde manier mogelijk met hun vee omgaan), noten, bonen.
  • Geen vlees. Want aan vlees gaat een geweldsdaad vooraf. En geweld is nooit zuiver. Probeer ook maar eens een dier op een schone manier op je bord te krijgen; ik garandeer je dat dat niet op een zuivere manier gaat ;-) daarom doen we dat ook in slachthuizen.
  • Geen voedsel verkregen door rottingsprocessen. Kijk maar eens van dichtbij naar een rottingsproces: niet zuiver! Praktisch: geen oudere kazen, al helemaal geen schimmelkazen, geen gefermenteerde dingen, geen alcohol (wijn is in feite sap van verrotte druiven), geen paddenstoelen, geen gist.
  • Geen extreem vette dingen. Natuurlijk gebruik ik gewoon verschillende oliën. Maar extreem veel vet kost teveel verteringsenergie - energie die ik liever ergens anders voor gebruik.
  • Geen eieren. Een ei is de menstruatie van de kip: Niet zuiver!
  • Geen medicinale kruiden of voedingsmiddelen zoals knoflook, koffie, sommige specerijen.
  • Geen kant-en-klare producten; geen potjes, mixen, etc.
Bovenstaande is voor mij een lijst met voedsel wat onzuiver is.
En ja, soms maak ik daar een uitzondering op!
Dan drink ik groene thee, eet ik een stukje chocolade of gebruik ik hete pepers in mijn eten. Want ik ben een mens, geen heilige :-) 

Ik kook iedere dag vers, met verse ingrediënten, maak niets voor 2 dagen. Reeds klaargemaakt eten ondergaat namelijk al een rottingsproces gedurende de nacht. Dingen uit de diepvries zijn niet vers en dus alleen voor nood.
Het liefst gebruik ik producten van biologische oorsprong, om teveel chemicaliën die erop gespoten worden te vermijden. Het allerliefst producten van telers uit de buurt, zodat het ongekoeld vervoerd kan worden. 
Ik eet ook nauwelijks rauwe dingen. Dat kost mijn lichaam teveel energie om te verwerken en die energie wil ik, zoals al zei, ergens anders voor gebruiken.

Lieve lezer,
wat is jouw doel van eten?
Ik wil je vragen om over wat dingen na te denken:
 
Eet je om jezelf te voeden? Om te zorgen dat je goed kan functioneren in het leven wat jij leidt? 
Of eet je om jezelf te plezieren, omdat het lekker is, om je zintuigen tevreden te stellen?
En wat voedt je precies als je eet?
Maak je alleen je maag vol - is 'vol zijn' je doel? 
Voedt je alleen je fysieke lichaam of ook je astrale, mentale en causale lichaam?
Daarmee vraag ik je: Heeft in jouw ogen alleen je lichaam voedsel nodig? Of heeft het voedsel wat je naar binnen brengt ook effect op je geest, je gevoelens, je ziel?

Hoeveel voedsel heb je nodig?
Eet je voldoende of teveel? Eet je ooit dingen die je niet nodig hebt? Waarom?
Ik eet wel eens chocolade. Chocolade doet afbreuk aan ons fysieke verteringssysteem. Daarvan ben ik mezelf bewust. Waarom dan toch dat stukje eten?
Omdat het lekker is!!! En daarmee voedt ik mijn geest. Een deel van mij vind dat 'fijn' en een andere deel niet (mijn lichaam moet veel harder werken) en op het moment van het stukje chocola kies ik dus niet voor mijn lichaam, maar voor een ander stukje.
Wat wil ik hier mee zeggen?
Eet bewust!
Eet wat goed is voor jou - en dat zou zomaar wat anders kunnen zijn dan wat goed is voor mij!

Als laatste: simpele test om te kijken of voedsel zuiver is: zou je het rauw in je bed leggen en er met plezier naast gaan liggen?

P.S. Ik heb één hele globale blik op het stukje op Buzzfeed Food geworpen. En ook al heeft degene die dit dieet heeft bedacht heel veel afkortingen achter haar naam staan, het is helaas nergens op (of op een hele hoop fragmentarische dingen tegelijk) gebaseerd. Roep maar wat, doe er wat leuke plaatjes en filmpjes bij en we hebben iets waar mensen aan mee gaan doen.
Ga maar logisch nadenken, ga naar de markt en ga lekker koken voor je lief (of de buurvrouw).
 
Ben je na het lezen van mijn tekst geïnteresseerd in de details of naar de achtergronden van de beweringen, vraag maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten