Het kan zomaar voorkomen dat je je alleen voelt, dat je een beetje
aandacht te kort komt.
Je bènt
natuurlijk nooit alleen; je bent een onlosmakelijk deel van het
universum.
Maar soms vòelt
het zo.
Een simpele remedie is dan een foto
van een maaltijd op Facebook zetten.
Instant aandacht! Ik garandeer het
je! :-)
Zoals ik dus afgelopen week een
foto van mijn Pilav met Verse Vijgen op Facebook zette:
→ niet zozeer uit eenzaamheid
maar meer omdat ik zo trots was op mezelf dat het er zo lekker uit zag! ;-)
Het resultaat:
20 'likes' en 5 'comments';
waaronder vragen naar het recept.
En aangezien ik zoveel mogelijk
binnen de yogafilosofie en volgens de ayurveda-richtlijnen van mijn
dosha (Vata) kook, deel ik het hier met jullie.
Komt 'ie:
Pilav met Verse Vijgen voor 1
persoon:
met neme:
een handjevol pompoenpitten
1 aardappel, geschild en in kleine
dobbelsteentjes gesneden
1 winterwortel, geschrapt en in
kleine stukjes gesneden
een kleine groene paprika in
stukjes gesneden
1 flinke theelepel shoarma kruiden
(zonder ui en knoflook, bijvoorbeeld:
shoarmakuiden-geel of Ras-el-Hanout.
1 klein blikje tomatenpuree
water
restje gekookte rijst voor 1
persoon (zilvervlies)
3 verse vijgen in partjes
1 flinke hand vol platte
peterselie, gewassen en kleingesneden (pas op 't laatst snijden!)
Allereerst pof je de pompoenpitten
in een koekenpan: Je zet een koekenpan met een dunne bodem op een
laag vuurtje. Daar doe je de pitten in zonder
olie o.i.d.. Door de warmte
gaan de poffen en springen ze omhoog. Draai dan het vuur helemaal
laag en wacht tot het grootste deel van de pitten is gepoft.
Dan haal je de pan van het vuur en
bewaar je de pitten tot later.
Doe in een gietijzeren pan (of een
goede koekenpan / hapjespan) wat olijfolie.
Bak daarin de aardappel en de
wortel 10 minuten.
Voeg dan de paprika toe en bak mee
tot de paprika een beetje bruin/zwart ziet ('charcoal-flavoured'
noemen ze dat in India). Tegelijkertijd kan je dan de kruidenmix
toevoegen.
Als alles redelijk gaar is (na
ongeveer 15 minuten) voeg je de tomatenpuree puree toe en water en
meng je alles tot een mooie saus (gebruik zoveel water als jij nodig
vindt). Laat dit nog zeker 5/10 minuten doorwarmen zodat alles zeker
gaar is.
Dan voeg je de rijst toe.
Misschien is het dan nodig dat er
meer water bij gaat; het moet een plakkerige substantie worden maar
zeker niet waterig (het is geen soep!). Laat het goed door warmen.
Voeg dan de peterselie toe en vouw
de partjes vijg door de pilav (bewaar er een paar om te garneren, ook
als je alleen eet!).
Als laatste roer je de
pompoenpitten er door heen of strooi ze er overheen voor een mooi
effect.
Klaar! Eten maar!
Wat betreft eten volgens de
yogafilosofie:
Natuurlijk eet je geen vlees of vis
en als je dierlijke ingrediënten
wil gebruiken; koop de producten die zo min mogelijk dierenleed
hebben veroorzaakt. Zoals de zuivel van Zuiver Zuivel bijvoorbeeld.
Een ei is de menstruatie van de kip
en als zodanig 'Tamas' en dat willen we niet.
'Rajas' willen we ook zo min
mogelijk, dus eigenlijk zijn die kruidenmixen 'not done'.
Maar alles gaat in processen en ik
zit op het punt zo-min-mogelijk-Rajas en Tamas-vermijden. Het
loslaten van smaak in het eten is voor mij nu nog heel moeilijk :-)
Ik probeer het accent te leggen op
zoveel-mogelijk-Sattva; dus zo helder en zuiver mogelijk eten:
groente, zaden, granen.
Indien gewenst kan ik ook eens een
stukje schrijven over de Guna's (Rajas, Tamas, Sattva) maar daar ga
hier nu niet verder op in.
Mijn dosha is voornamelijk Vata
(lucht) en dan zijn aarde-dingen heel goed om te eten; zoals wortels
en knollen. De kruiden geven een beetje vuur (Pitta) en dat is niet
altijd slecht :-)
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten